A nyár közeledtével a nők nagy többsége diétázásba kezd, így összegyűjtöttünk 10 tippet, hogy sikeres legyen a fogyókúra!

 

Megfordítottuk azonban egy kicsit, és azokat a pontokat szedtük össze, amelyek veszélyeztethetik a diéta sikerét!

Tartós változást csak mértékletességgel, lassú lépésekkel és a változás melletti elköteleződéssel lehetséges, hogy ne kelljen később a jojo effektussal, a kudarcérzéssel találkoznunk.

Íme a lista, mit ne tegyél! 🙂

Érdemes betartani a napi ötszöri, vagy legalább háromszori étkezést.

Ha kevés alkalommal fogyasztunk táplálékot, akkor az anyagcserénk lelassul, ráadásul ha például csak este eszel, és végre táplálékhoz jut, az lesz az első dolga, hogy elraktározza, amely éppen a fogyás ellenkezőjét fogja okozni.

A koplalás tulajdonképpen ugyanez a jelenség pepitában, ráadásul hosszú távon nehezen tartható… főleg ha valaki szereti a hasát! 🙂

Csak rövidtávú hatásaik vannak, jellemzően az élelem megvonással párosulnak, ami az előző pontból fakadóan azt eredményezi, ha visszatérünk a normális étkezéshez, szervezetünk zsír formájában elraktároz szinte minden falatot.

Egész nap nem ettél semmit, mit számít, ha este bekapsz valami gyorsat, félkészt, vagy akár egy kis szelet pizzát?

Nagyon is sokat!

A gyors éttermi ételekről szóló negatív véleményekből Dunát lehet rekeszteni, miért nem ajánlják – bár egyre több egészséges gyors étkezde nyílik országszerte!

A lényeg, hogy tele vannak mesterséges adalékanyagokkal, zsírral, cukorral, amely nemcsak a diétának, de a szervezetnek sem tesz túl jót, ráadásul csak növelik az éhségérzetet.

Lehetőség szerint kerüld, hacsak nem Te magad készíted otthon. Jellemzően tele vannak cukorral, egyes típusok mesterséges tartósítószerrel.

Ahelyett, hogy boltban veszel próbáld ki, hogy otthon készítesz magadnak gyümölcsturmixot. 5 perc alatt a szezonális gyümölcsökből, akár zöldségekből isteni finom dolgokat tudsz varázsolni, ráadásul valóban el is veszi az étvágyad, sokkal egészségesebb és pontosan tudod azt is, hogy mi van benne.

Ez elsősorban személyes vélemény és tapasztalat, így senki ne vegye magára, bár szerintem, ha mélyen magunkba nézünk, sokan tapasztaltak már hasonlókat! 🙂

A legtöbb több 10 kilós fogyást ígérő szuper bogyó igazából csak marketing teljesen megalapozatlanok, sok esetben többet ártanak, mint használnak.

Vannak persze valóban természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmények, viszont ezek sem elegek önmagukban, ha mellettük chipset és csokit eszünk egyfolytában. Ha viszont a szedésük mellett változtatunk az étrendünkön, elkezdünk folyamatosan sportolni, akkor sokat segíthetnek az anyagcsere folyamatok megfelelő beindításában.

Ha kevés folyadékot viszünk be a szervezetünkbe az szintén lassítja az anyagcserét, ráadásul a méreganyagok sem tudnak megfelelően kiürülni a szervezetünkből. A napi 1,5-2 liter így a minimum.

Egyébként a folyadékfogyasztás csökkenti az éhségérzetet is! 😉

A legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat iszol – választhatsz például a fogyást segítőeket is, mint a zöld tea, de akár a zöldséglevesek is tökéletesek, és még finomak is.

Igen-igen, már megint a stressz.

Két típus létezik: az egyik, aki a stressz hatására nem eszik, és elkezd lefogyni, a másik, aki a boldogsághormonokat csokival, vagy étellel próbálja pótolni.

Éppen ezért fontos, hogy megtaláld azt a módszert, ami számodra a legalkalmasabb, hogy kiereszd a gőzt.

Igen, viccesen hangzik, hogy ide kerül, pedig itt a helye. Nyilván, ha ész nélküli, egy hónap alatt leadok minden felesleget sportolásba kezdesz. Csak annyit érsz el vele, hogy túlterheled a szervezeted, az ízületeidet és az izomzatod és még a kedved is elmegy tőle.

Ráadásul mivel a szokásosnál több kalóriát égetsz el, ezért éhesebb leszel, és még többet eszel.

Az egészséges, ha minden másnap sportolsz, hogy legyen ideje a szervezetednek megpihenni. Persze kezdésnek elég lesz heti két alkalom! 😉

Egy személyi edző ismerősöm szerint, ha tényleg elkezdesz rendszeresen mozogni, azt már egy hónap után észreveszed magadon, a közeli ismerőseidnek kb két hónap kell hozzá, hogy a fotókon is meglátszódjon pedig elegendő három hónap. (Nyilván ez a mozgás típusától is függ…de azért három hónap nem a világ! ;-))

A zsír után az alkoholnak a legmagasabb a kalóriatartalma, ráadásul éhségérzetet is generál.

Ha egy – két pohár jó minőségű vörösbort iszol, az még segíthet is a fogyókúrán, de diéta során egy egész estés sörözés, azért nem ajánlott! 🙂

Dhalke – A betegség mint szimbólum könyve szerint a túlsúly tulajdonképpen önmagunk elfogadásával van összefüggésben.

Röviden: mivel nem fogadjuk el önmagunkat, ezért védekező falakat húzunk fel a kilók formájában, hiszen, ha önmagunkat nem fogadjuk el, azt sem hisszük el, hogy más elfogadhat minket.

Saját tapasztalatból is merem mondani, addig, amíg el nem kezdjük szeretni és elfogadni magunkat, addig mindegy is mit csinálunk, tartós változás nem érhető el.

A legjobb dolog önmagunk elfogadásában viszont  az, hogy ez egy öngerjesztő folyamat, csak a kezdő lépést kell megtenni.

Ha csak egy picit is elkezded tudatosan értékelni és elfogadni magad, akkor a kilók is lassan elkezdenek lemenni, akár maguktól is. Ettől kapsz egy löketet, hogy büszke legyél magadra, jobban tetsszen amint látsz a tükörben és így tovább! Egyszer csak azt veszed észre, hogy minden nadrág nagy Rád! (Persze, azonkívül, hogy más szemmel kezdjük el az egész világot látni) 🙂

 

Érdekel, hogy a PhytoKert kínálatából mely termékek segíthetik a fogyókúrád, vagy a diétád sikerességét? Itt megtalálod mindet!