A gombák kedvenc élőhelye a nedves, meleg, sötét környezet, így egyértelmű, miért telepednek meg a cipőben, izzadó lábon, és miért az egyik leggyakoribb bőrprobléma a lábgomba nyáron.

Sokan azt hiszik, csak nyáron kell odafigyelni rá. Már ez is egy tévhit, hiszen lábgomba nemcsak nyáron tud támadni!

Nyáron, mikor meleg van, sokan megyünk strandra, vizes helyekre, ahol bizony nem nehéz összeszedni gombás fertőzéseket akár lábon, akár a körmökön, de ugyanúgy igaz ez az intim területekre. Az ember azt hinné, ősszel – télen nem kell ezzel foglalkozni, holott azok akik előszeretettel fordulnak meg uszodákban, thermál fürdőkben, ugyanolyan kitettek a nemkívánatos gombás fertőzéseknek, arról nem is beszélve, hogy sok munkahelyen az ideálisnál magasabb a hőmérséklet, így a nem megfelelő zárt cipőben ha izzadékony a lábunk, tökéletes táptalajt biztosítunk a gombáknak.

 

Most sorravesszük a leggyakoribb tévhiteket, hogy el tud kerülni a kellemetlen tünteteket! 😉

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, hiszen sokszor hallom zavarban lévő Hölgyektől, hogy  “lábgombája csak a féfiaknak szokott lenni…” 

Szinte mindenkit érint, és bárkit érinthet.

Közép-Európában az egyik leggyakoribb bőrbetegség, kutatások szerint minden 10. ember érintett. Tény, hogy férfiak esetében gyakoribb, mint a nőknél, de ez egy ugyanolyan bőrbetegség, mint bármelyik másik, se nemtől, se bőrtípustól nem függ, hogy ki hajlamos a gombás fertőzésre, cikinek meg pláne nem ciki!

Sőt, mindenki testén élnek olyan gombafajták, amelyek lábgombát okozhatnak, ez teljesen normális jelenség, a kérdés, hogy mennyire szaporodnak el.

Kik a legveszélyeztetettebbek?


 • Akik gyakran fordulnak meg fürdőhelyeken, strandon, szaunákban, nyilvános helyeken lévő zuhanyzókban
 • Akik állandóan zárt cipőt viselnek, gyakran sportolnak, vagy éppen életstílusuk miatt állandóan tornacipőt viselnek.
 • Akiknek fokozottabb hajlamuk van a lábizzadásra, hiszen így állandóan biztosított a nedves, meleg táptalaj a gombák számára.
 • Cukorbetegek és vérkeringési és vérellátási zavarokkal rendelkezők (visszér, érszűkület)
 • Gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek
 • Genetikai hajlam – ha a családban előfordult már korábban is lábgomba, fogyelj oda, mert Te is érintett lehetsz!
 • Candida gombával fertőzöttek

Dr. Kádár Mihály, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiéniás Főosztályának vezetője szerint  a strandokon, uszodákban, thermál fürdőkben nem a vízben, hanem a medence peremén lehet a legkönnyebben összeszedni a lábgombát, mivel itt telepszik meg a kórokozó:  a fa-, háncs,- és gumifelületeken.

Tudtad?

A gyerekek nyáron sokkal veszélyeztettebbek, mivel a gyerekek medencéje mindig melegebb vizű, így még jobb táptalaj a különböző kórokozóknak, mivel a gombák kifejezetten szeretik a meleg, nedves helyeket.

PhytoTipp:

Érdemes természetes vizek menti strandokat előnyben részesíteni, mivel itt kisebb az esélye a bőrgombásodásnak!

Ha elhanyagolják a lábgombát,  gyakran előfordul, hogy a körmre is átterjed, amelyet már sokkal nehezebb kiírtani, ráadásul a fertőzés elterjedhet a láb és a többi testrészre is. A kezeletlen lábgomba pedig súlyosabb esetekben orbánccá, vagy akár ekcémává is átalakulhat.

Sőt, mivel a gombásodás fertőzés útján terjed, azaz érintkezéssel, könnyedén megfertőzhetjük családtagjainkat, velünk egy háztartásban élőket is. Ha a fertőzött személy ugyanis mezítláb jár, minden egyes lépéssel fertőző hámsejteket hagy maga után, amelyek a következő arra járó csupasz lábán megtapadnak, és kifejlődhet a lábgomba, főleg, ha a bőrön kisebb sérülések találhatók.

A lábgombát minimum 3-6 hétig kell kezelni, hogy teljesen megszűnjön a fertőzés, illetve érdemes plusz két hétig folytatni a kezelést, hogy a fertőzés kiújulása megelőzhető legyen. Számos természetes gyógymódja létezik, amelyekről következő cikkünkben olvashatsz majd.

Szóval a legfontosabb a türelem!

PhytoTipp:

Lehetőség szerint kerüld a gombásodás elleni gyógyszerek szedését, csak akkor tedd, ha valóban semmi nem használ, mivel nagyon erős májkárosító hatással rendelkezik a legtöbb erre a célra kifejlesztett gyógyszer. Ennek mindenképpen járj utána, és ha a gyógyszer elkerülhetetlen, védd a májad egészségét, amennyire lehet. Tarts például Máriatövis magolaj kúrát, amely képes regenerálni májad!

A cipőket a kezelés megkezdésével egy időben fertőtleníteni kell, hiszen egyébként semmit nem fog érni a kezelés! A cipők fertőtlenítését egyébként is érdemes két hetente megismételni! Főleg akkor, ha sokat sportolsz – hiszen mozgás közben sokkal könnyebben megizzad a láb is, vagy ha a munkádból kifolyólag folyamatosan zárt cipőt kell hordanod, vagy esetleg imádod a tornacipőt és sosem válsz meg tőle! 😉

Fontos, ha esetleg használt cipőt vásárolsz, mindenképpen fertőtlenítsd mielőtt hordanád!

Tévhit, hiszen nagyon sok egyéb tünete lehet!

Először általában a lábujjak között és/vagy a talpon jelentkezik a fertőzés. Gyakori kísérője a viszketés, a bőr hámlása, de a bőr kipirosodása, berepedezése is intő jel lehet.

A lábgomba leggyakoribb tünetei


 • a bőr kivörösödése
 • égető, viszkető érzés, akár kiütések megjelenése a lábujjak között
 • lábujjak között “kipállás”, enyhe hámlás
 • a bőrben lévő barázdák fehéressé válnak
 • bőrkeményedés, sarokrepedés kialakulása
 • hólyagocskák megjelenése
 • a talpon és a talp széleken száraz, pikkelyesen hámlóbőr, amely alatt a bőr enyhén vörösses
Ha érintett vagy a problémában, vagy tudatosan szeretnéd megelőzni, akkor következő bejegyzésünk Neked szól, amelyben megmutatjuk milyen egyszerű módszerekkel tudod megelőzni!

Ha érdekel, itt érheted el.

Csodás napot kívánunk,
a PhytoKert csapata

Felhasznált szakirodalom:

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024878/http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/basics/definition/con-20014892

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/athletes-foot-topic-overviewhttp://www.nhs.uk/conditions/Athletes-foot/Pages/Introduction.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11050588http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20110312090456376

http://www.healthline.com/health/migraine/lavender-oil-for-migraineshttps://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110214201842.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26247152https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325408/

 

A képek forrása: <a href=”https://www.freepik.com/free-photo/legs-female-abs-person-vacation_1148554.htm”>Designed by Freepik</a> és pexels.com