Az ekcéma igazából egy általános megfogalmazás, amely rendszerint bőr szárazsággal, gyulladással és viszketéssel járó bőrprobléma, de fontos tudni, hogy nem tartozik a fertőző bőrbetegségek közé.

Legegyszerűbb csoportosítási lehetősége az akut és krónikus ekcéma ketté választása. Akut ekcéma esetén a bőr kivörösödik, kisebb hólyagok képződnek és jellemzően erőteljes viszketéssel párosul, míg krónikus ekcéma esetében  száraz, hámló bőr, viszketés és fokozott elszarusodás jellemző. 

Újra itt a hidegebb idő, egyre több szezonális, hideg ekcémás tünettel találkozunk ismét.

Rendszerint gyulladásos, viszkető, de fontos tudni, hogy nem fertőző bőrbetegségek közé tartozik az ekcéma.

Akut ekcéma esetén, a bőr kivörösödik, hólyagok képződnek, krónikus ekcéma esetében pedig száraz, hámló  bőr, viszketés és fokozott elszarusodás észlehető.

Sok esetben külső tényezők is kiválthatják, mint például a hideg, vagy a kozmetikai szerekre, a tisztítószerekre vagy akár egy műszálas ruhadarabra való allergia, de belső hatások is okozhatják, például az élelmiszerekben alkalmazott tartósítószerek felhalmozódása a szervezetben, vagy akár genetikai hajlam, amely a kutatások szerint a  lakosság mintegy tíz százalékát érinti.

Az ekcéma tünetei jellemzően könnyen kezelhetők, megfelelő odafigyeléssel, ami nagyon fontos, az a bőr megfelelő hidratálása. A kialakult bőrbetegséget egyszerre érdemes külsőleg  illetve belsőleg is kezelni.

Többek között immunerősítés, diéta segítségével lehet belülről segíteni a gyógyulást, de különböző vitaminokkal, olajokkal szintén kezelhetőek ezek a bőrbetegségek. Az egyik legismertebb bőrregeneráló vitamin, a D-vitamin fogyasztása sokat segíthet.  Kutatások alapján, napi 250 mg E-vitamin bevitele a szervezetbe is segít enyhíteni a bőr szárazságát és a viszketés tüneteit.

Extra szűz olajok segítségével is ápolhatjuk bőrünket is (többi jótékony hatásuk mellett). Napi egy kiskanál extra szűz mandulaolaj vagy mogyoróolaj például belülről is képes, nagy mennyiségű telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően, erősíteni, hidratálni és feszesebbé varázsolni a bőrt, segít fenntartani annak jó állapotát, valamint rugalmasságát.

A homoktövisolaj belsőleg és külsőleg is az ekcéma ősi ellenszere.  Az egyik legjobb immunerősítő, ráadásul regenerálja a bőrt, lassítja a természetes bőröregedést, fertőtlenít, és megelőzi a gyulladások kialakulását, így akne és neurodermitisz esetén is alkalmazható. Jelentős B- vitamin, komplex, cink, vas, magnézium és kálium forrás, emellett tartalmaz E-vitamint és az A-vitamin elő-anyagául szolgáló béta- karotint, ezáltal kiválóan alkalmas száraz, érzékeny, érett bőr ápolására, hatékony védelmet nyújt a bőr kiszáradása ellen. Különösen jól alkalmazható repedezett, pikkelyes bőr kialakulásának megelőzésében és gyógyításában.

A szőlőmagolaj a homoktövisolajhoz hasonlóan külső-belső védelmet nyújt. Gazdag E-vitamin tartalmán kívül a szőlőmagolaj gyökfogó, vagyis antioxidáns hatása is kimagasló. Ráadásul képes a szövetek kollagén tartalmát regenerálni, termelődését stimulálni, ezáltal egyrészt javítja részben a petyhüdt bőr állapotát, másrészt különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására.

Fontos tehát megjegyezni, hogy belülről is oda kell figyelnünk  magunkra, és ha nagy diétákba nincs is az embernek ereje belefogni, akkor is képes sokat segíteni bőre állapotán egy minimális odafigyeléssel!