Története

A rozmaring ősidők óta jól ismert fűszer– és gyógynövény.

Az irodalomban és a népművészetben az emlékezés és a hűség jelképe.

Leveléből készült a XVII. és XVIII. században Európa-szerte ismert „magyar királyné vize” (Aqua Reginae Hungariae), amely az első európai alkohol alapú parfümként és orvosságként egyaránt számon tartottak. Köszvényes betegek kezelésére használtak, illetve hajhullás ellen is hatékony szerként tartották számon.

A parfüm első előállításának pontos dátuma az idők folyamán elhalványult ugyanúgy, ahogy az is, hogy ki volt az első, aki elkészítette. A legősibb recept szerint úgy készült, hogy friss rozmaringot (és valószínűleg kakukkfüvet) erős szesszel (borpárlattal) desztilláltak. Későbbi változatokba már levendula, menta, zsálya, majoránna,kosztusz, narancsolaj és citrom is került.A legenda szerint a királynévíz hivatalosan először az akkori Magyarországon kívül 1370 környékén jelent meg, amikor V. Károly francia király vásárolt magának belőle. A királynévíz számos mesében feltűnik, mint pl. a Grimm fivérek Csipkerózsikájában, amikor a királylányt mély álomba zuhanásából királynévízzel próbálják felébreszteni sikertelenül.

Az ókorban egyébként azt tartották róla, hogy javítja a memóriát. A néphagyomány szerint, Szűz Mária kék köpenyét ráterítette egy fehéren virágzó rozmaringbokorra, mikor megpihent, és a virágok kék színűre változtak. A növény ezután ”Mária rózsájaként” lett ismeretes.

Úgy hitték, ha elalvás előtt egy rozmaring ágat helyeznek a párna alá, elűzi a rémálmokat, és ha a házon kívülre helyezik, elűzi a boszorkányokat. Mégis, a házban és a kertben bőségesen növő rozmaring, mely a boszorkányok elüldözésére volt hivatott, azzal a jelentéssel bírt, hogy az asszony uralja a háztartást.A XVI. századra azok a férfiak, akik meg akarták mutatni, hogy ők az urak a háznál, felszedték a rozmaringbokrokat.

Azt tartották róla, ha egy fiatal megérint egy másikat egy virágzó rozmaringággal, akkor szerelembe eshet.Friss házasok ültettek rozmaringágat esküvőjük napján. Ha az ág elkezdett nőni, jó jel volt az egységre és családra.

Gyógyhatásai

A rozmaring antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású drog, amelyet külsőleg és belsőleg is lehet használni!

 

A rozmaringleveleket teakeverékekben epe-és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják. Frissen vagy szárítva a francia, olasz és spanyol konyha nélkülözhetetlen fűszere. Húsokat, mártásokat, leveseket ízesítenek vele. Belsőleg viszont csak orvosi előírásra, felügyelettel lehet használni folyamatosan, teaként, mert vetélést is okozhat akár!

Fűszerként, például húsokon természetesen nyugodtan fogyasztható! 😉

Illóolaja a végtagok vérkeringését javítja, reumaellenes és csillapítja az idegfájdalmat. Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika- és illatszeripar külsőleg alkalmazza (kölnivizek, fürdőesszenciák, szappanok, krémek, kenőcsök, tapaszok, dezodorok, hajszeszek, samponok).

Illóolaja nyugtató hatású, és az átmeneti időszakokban hasznos segítség lehet párologtatása a vírusok elleni küzdelemben.

PhytoKert termékek rozmaringgal

Rozmaring illóolaj

Kék-Lukács Rozmaringos frissítő krém

Lóbalzsam komplex

Serafim Rozmaring krém

Mesterbalzsam

 

Forrás: napidoktor.hu, wikipedia