A csalán már a bronzkorban is ismert növény volt, amelyet kezdetben a régészeti leletek alapján elsősorban szövésre használták, hiszen a csalánból szőtt szövetek a vászon anyagokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeztek,  még a középkori háborús időkben is gyakran helyettesítették vele a kendert, hogy szövetet szőjenek belőle.

A csalán egészségügyi hatásai

A legtöbb gyógynövényhez hasonlóan a csalán is ezer és egy dologra alkalmazható a népi gyógyászatban.

Főleg ízületi gyulladások, köszvény esetén alkalmazzák, mivel csökkenti a vér húgysavszintjét és keringés javító hatású.

A népi gyógyászatban urtikációnak hívták azt a gyógymódot, amit még a mai napig alkalmaznak a reumatikus problémák kezelésében: csalánnal csapkodták a reumás testrészt, főleg lumbágó, isiász kezelése során, mivel órákon át tartó melegítő érzést okoz a vérkeringés serkentő hatása miatt, amely segíti a gyulladás megszüntetését.

Mitől csíp?

A növényt serte- és csalánszőrök borítják, de ezek a puhának tűnő szőröket valójában olyan  üreges tûként kell elképzelni, amelyek a növény belsejében termelődő méreganyagot juttatnak a gyanútlan „áldozatok” bőrébe.Ezek nem okoznak komolyabb problémát, inkább csak kellemetlen érzést, de ha egy napnál tovább megmaradnak a csípések, érdemes orvoshoz fordulni!

Honnan ered a csalánnal való csapkodás, mint gyógyítás?

Még a római katonák idejéből nyúlik vissza ez a hagyomány, akik részben a hideg elleni védekezésként ostorozták magukat csalánlevelekkel, másrészt szintén ízületi fájdalmak miatt alkalmazták.

Állítólag Báthory Erzsébet, a Vérgrófnő is gyakran alkalmazta, mint kínzóeszközt, hiszen a csalánnal való ostorozás után a hidegvíz úgy hat, mintha megégetnék az embert…

Segíti a vese kiválasztó funkcióját, így enyhítheti az ödémás panaszokat, segít a pangó vizelet, illetve a vese hólyaghomok, valamint a kisebb kövek megindításában.

A csalán az egyik legjobb és leghatékonyabb vértisztító növény. Részben kimossa a vérből a toxikus anyagokat, részben képes feloldani az érfalakra rakódott különböző zsírokat, ezáltal csökkentheti főleg az időskori magas vérnyomást. Gátolja  a vérrögök képződését, és tisztítja a hajszálereket is, erősíti az érfalakat, az érfalak izomzatát. Magas vastartalma miatt pedig vérszegénység esetén is segítséget nyújt.

Fontos: Akutt magas vérnyomás esetén nem szabad használni!

A csalán és a szépségápolás

A csalán nagy mennyiségben lorofilt, karotinoidokat, A, C és K vitamint, pantoténsavat, káliumot, kálciumot, és vasat tartalmaz.

Számos tanulmány alátámasztja összehúzó, külsőleg fertőzésgátló tulajdonságát és a felhámképződést serkentő hatását. Léteznek kutatások, melyek kimutatják, hogy a csalán leveleinek allergiaellenes, gyulladásgátló, hámosító hatása van. Megakadélyozza a különböző kórokozók fejlődését (Staphylococcus, Shigella, Pasteurela, stb.)

Részben a pattanásos, zsíros bőr kezelésében érhető el vele kimagasló eredmény, másrészt a szépségiparban elsősorban a haj és fejbőrápolásban használják, főzetének rendszeres használata a megfigyelések alapján segíti a hajnövekedést, különösen a zsíros haj, korpa, irritációk és hajhullás esetén.

Főbb kozmetikai tulajdonságai, amiért szeretjük

  • szabályozza a faggyútermelést
  • erősíti a hajat
  • ásványosító
  • serkenti a felhámképződést
  • összehúzó hatású
  • gyulladásgátló hatású
  • enyhén hegesítő hatású
  • enyhíti a viszketést

Belsőleg teaként és külsőleg borogatásként, lemosóként is alkalmazható!

Érdekelhetnek még….

#phytoABC – Ázsiai gázló/Tigrisfű

#phytoABC – Ázsiai gázló/Tigrisfű

Az indiai szent növény Eredete A Gotu Kola, magyar néven ázsiai gázlóként, vagy tigrisfűként emlegetett növény Indiából származik, az az ajurvédikus orvoslás egyik legfontosabb gyógynövénye, ahol brahmi néven ismert, már több mint 3000 éve. Az ázsiai (kínai) gyógyítók...

#phytoABC – Cink oxid

#phytoABC – Cink oxid

Gyakran találkozunk különböző bőrápoló vagy bőrproblémák kezelésére szolgáló krémekben a cink oxiddal. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy értsd miért is van ez. Mi is az a cink oxid?  A cink-oxid (képlete ZnO) a cink oxigénnel alkotott vegyülete,...

#phytoABC – Rozmaring

#phytoABC – Rozmaring

Története A rozmaring ősidők óta jól ismert fűszer– és gyógynövény. Az irodalomban és a népművészetben az emlékezés és a hűség jelképe. Leveléből készült a XVII. és XVIII. században Európa-szerte ismert „magyar királyné vize” (Aqua Reginae Hungariae), amely az első...