Az egészségvédelemben és a szépségápolásban is kiemelkedően fontos olaj, ősidők óta használják, mint az egyik legfontosabb tápanyagforrás és gyógyszer. Egyre felkapottabb és népszerűbb ismét.  Most összegyűjtöttük 3 X5 pontban mindent, amit érdemes tudni róla!

Kezdjük az elején! A kendermag olaj története

A kender az egyik legősibb ipari növény. A kezdetektől fogva nem táplálkozási céllal, hanem rostjáért termesztették. Már a kőkori hálós halászat maradványaiban is megtalálható volt a kender, a kínaiak pedig már i. e. 2800 évvel is jól ismerték, szöveteket és köteleket készítettek belőle, a japánok és mongolok már a pkendervászon párnaamut megismerése előtt felhasználták. Dél-Európában Hérodotosz idejében már (az i. e. 5. században) ismerték. Észak-Európába a szkíták hozták be i. e. 700 körül.

A szövetként történő felhasználásával szerintem sokan találkoztunk, tipikus, magyar vidéki nagymamáknál! Legalábbis nálunk a családban minden ágon divat volt a kendervászonból készített díszpárna!

2.

Hazánk területén közel 9000 éve termesztik a kendert. A magyarok is már a honfoglalás előtt ismerték a növényt és feldolgozásának módját. Ezt bizonyítja a kender, csepű, szösz szavaink török eredete.

 

3.

Az emberiség számára nagy szolgálatot tett a kender, azon kívül is, hogy vitorlát, kötelet, papírt készítettek belőle. Élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak a magas tápérték tartalma miatt.

4.

A kender jótékony hatásait tehát már évezredek óta kihasználja az emberiség! Csavetési kenderk mostanában kezd visszatérni a köztudatba, hiszen korábban elterjedését gátolta, hogy túlságosan is hasonlít a pszichoaktív anyagokat (pl. THC-t) tartalmazó indiai kenderhez, ám fontos tudni, hogy a vetési kenderben pszichoaktív anyagokat egyáltalán nem találunk!

 

 

5.

A kendermagolaj nagyon hasonló ízű, mint a mogyoró olaj, de zöldes színű, és jellegzetesen kender illatú! Emellett rendkívül magas tápértékű, egyedülálló olaj!.

 

Ha érdekel, milyen pozitív egészségvédő hatásai vannak, kattints ide! Tovább>>

Ha érdekel, miért olyan egyedülálló olaj a szépségápolásban, itt mindent megtalálsz! Tovább>>