A májfoltok elsősorban nőknél jelennek meg a homlokon, az arcon,  és a kezeken. A bőr fokozott melanin-termelésének következtében alakulnak ki.
Idős korban nagyon gyakori jelenség, de van amikor terhesség alatt is megjelennek ezek a foltok – ebben az esetben általában az áldott állapot után a foltok is eltűnnek.
Napfény hatására sokszor sötétebbé, nagyobbá válhatnak ezért fontos, hogy lehetőség szerint minél inkább takarjuk a napfénytől, a szolárium kerülése pedig kifejezetten ajánlott.
Sok megoldás lehet ezek eltüntetésére, mi persze mindig a legtermészetesebb, legkíméletesebb módokat tartjuk szem előtt.
A lehető legtermészetesebb módja a népi gyógyászatban sokat alkalmazott, májfoltfűnek is nevezett Kövirózsa cseppek alkalmazása. A  növény pozsgás levelei C-vitamint, csersavat, többféle gyümölcs savat és bioflavoniodakat tartalmaznak.
Az egyik legkíméletesebb, legegyszerűbb, otthon is alkalmazható kezelés az azelainsav tartalmú krémek alkalmazása, mint például a Kék-Lukács Bőrhalványító krém, amelynek rendszeres használatával jelentős eredmények érhetők el!
Fontos tudni, hogy ezek a kezelések sohasem olyan gyorsak, mint például a lézeres eltávolítás, és a középmély kémiai hámlasztás elvén működő megoldások, de azok működési elve alapján  a bőrréteg roncsolódik. (A kezelések során a másodfokú fagyási sérülések keletkeznek, illetve a pigmenttartalmú sejtek roncsolásával a bőrréteg lehámlik, majd a bőr újraképződését segítik elő.)
A májfoltok kezelésének 3 fő szabálya tehát:
1.Próbáljunk meg minél természetesebb megoldást találni!
2. A türelem elsődleges a pigmentfoltok és májfoltok eltüntetése esetén!
3. Kerüljük a napfényt és szoláriumot!